VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress004

Solar Scream: Ground Level

Egy hangszerboltban futottam össze a mohácsi Solar Scream zenekar gitáros/szövegírójával (Kántor Tamással), aki rövid diskuráció után megdobott egy CD-vel. Eléggé meglepett,hogy csak úgy ad egy CD-t, ami elég pofásan néz ki, dehát ez része a taktikának, hogy "elõször a zenekar nevét tegyük ismertté, aztán jöhet a világhír..." :-) Szóval mázlijuk volt,hogy pont egy nuskull.tk cikkfelelõsnek adták a CD-t, így most Ti is megismerkedhettek az anyaggal, ezenfelül egy interjú is majd felkerül -remélhetõleg- az oldalra.

Mit is kell tudni a bandáról? Mohácsi illetõségû zenekarral van dolgunk (az majdnem Pécs), zeneileg van benne modern metál, agyoneffektezett 7húros gitárok, jó kis riffek, lassú részbõl berobbanó begyorsulás, ugyanakkor a modernség mellett azért a klasszikus metálra jellemzõ dolgok is ottvannak, mint a dalok szabálytalan szerkezete (sokadik hallgatás után sem tudom,mikor melyik riffel folytatódik a dal), néhol vannak benne dallamos szólók, az ének pedig elég egyszerû (se üvöltés,se hörgés, szóval ez egy intellektuális banda). Sok helyen van benn torzítatlan gitár.

A hangulatról annyi, hogy elég melankólikus, dark-metálosan sötét...inkább borongós...esõs napokra ajánlott (--de akkor gond van a "solar"-ral mert erre minden jellemzõ csak az nem,hogy napos....vagy talán éppem azt fejezi ki a Solar Scream név, hogy ez nem olyan vidám zene--na erre interjúban rákérdezek).

A hangzásról nem nagyon illik magyar rockzenéknél beszélni, ha nem élvonalbeli bandáról van szó. Azonban itt elég jó lett a hangzás, pláne a gitároknál, néha az énekkel akad egy kis bajom, de ez nem ront a lemez értékén. Minden dalra jellemzõ,hogy szól egy torzított gitár meg a háttérben egy effektezett szólógitár (ami nagyon jól megadja a számok hangulatát és kissé túlvilágivá teszi a zenét). Amúgy monumentális zene, ami nagy teret és hangerõt igényel. Az egyetlen probléma a lemezzel az ének...és nemcsak a technikai része. Valahogy hiányolom úgymond az "életet" belõle. Az énekdallamok jól lettek találva, zeneileg le a kalappal, de kicsit egysíkú, néha jobban ki lehetne engedni a hangokat, én néhol érzelemszegénynek érzem, persze ez nem jellemzõ általánosságban a lemezre, csak néhol lehet fennakadni.

A borító meg egész pofás lett. Tetszik a színvilága (passzol a zenéhez). Szóval szép a borítón a kép. Jól el lett találva. Grafikusoknak pirospont.

Magáról a lemezrõl annyit, hogy ez egy EP. Van rajt 6 track, abból egy intrószerûség, meg az egyik szám outro-ja. Tehát marad 4 dalunk, amik szép hosszúra sikerültek (7-9 percesek) + érdekesség egy Depeche Mode feldolgozás a végére (In your room).
Az elsõ szám a Subsurface egy lemezintro jellegû track, effektelt gitárral, szöveg nincs, inkább csak ráhangol az anyagra, mint minden intro. Aztán egyszercsak egybefolyva ezzel a kis másfélperces szöszenettel robban be a címadó nóta (Ground Level) a lemez legkeményebb riffjeivel. Itt kicsit Deftones-os jellegû torzított ének következik. A hangulat kettõs... az iszonyatkemény gitár alatt beszélt-szöveg (spoken-word magyarosítva) megy, ami nagyon el van találva. (Egyébként minden angolul van.) A Dead Like Stones nagyon szép szám lett. Gyors és lassú témák váltják egymást nagyon jól indul be a durvulás a kellõ helyen, amúgy a szóló is gyönyörû. Ez sokak kedvence lehet. Az egyetlen kötekednivaló rész az amikor kicsit recsegve szól az ének. Ami elsõre megfogott az a This Order. A refrén nagyon jól el lett találva, meg a "try to say hello"-s rész. Nekem ez a kedvencem a lemezen. A Transgression igazából a This Order egyik riffje, csak hozzáköltöttek más témákat. Aztán jön az In your room. Jó szám lett (ez Martin Gore érdeme is). Meg van spékelve extra riffekkel, és egy jó kis nõi vokállal, ami nagyon szép lett, épp ezért nem is értem, miért nem hallhatjuk a lemez többi részén.

Összegzésként annyit, hogy pozitív élmény volt hallgatni, és egymás után többször is kedvem volt végignyomni a CD-t, mert kiválóan lettek megírva a dalok. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy szól élõben. Akit érdekel Pécs környékén megnézheti õket, de jó hír nektek messze lakó népeknek, hogy a Szigeten is fellépnek. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom. Akit kiváncsivá tettem, az menjen a www.solarscream.hu oldalra ,ahonnan lehet letölteni mp3-akat. (A Dead Like Stones-t és a This Order-t ajánlom, ha valamelyik fennvan). Ezenfelül a honlapon lehet CD-ket nyerni!!!! (marhajó, mert csak egy emailedbe kerül).

Pozitívumok:
-jó számok vannak rajta...kell még más??
-borító
-érdekes, egyedi gitárhangzás
-36 perc zene(ez egy EP-hez képest szuper)
-tök ingyen kaptam a CD-t:-))))

Negatívumok:
-ének