VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress005

SOLAR SCREAM interjú - www.nuskull.tk

Interjúalany:
- Kántor Tamás (gitár, ének, szövegek)

1.A zenekar rövid sztorija (tagok,alakulás ideje,helye,lemezek stb.)

A zenekart négyen alkotjuk: Harich Gábor (gitár, ének), Müller "Lopez" Gábor (dob), Völgyesi Csaba (basszusgitár, vokál) és Kántor Tamás (gitár, ének). A zenekarból hárman gyermekkori jóbarátként már kb. egy évtizede együtt koptattuk a húrokat különbözõ mohácsi és pécsi formációkban, de igazán komollyá akkor vált a dolog, amikor Csabi és Gábor összeakadt Lopezzel. Engem (Tamás) 2000 végén hívtak, hogy csatlakozzak a csapathoz, és igazán akkor indult el a Solar Scream zenekar. Próbatermet találtunk Mohácson, megszülettek az elsõ dalok, stb. Bár volt még jó sok kavarás és kényszerpihenõ, mire minden kialakult. 2004 elején egy helyi stúdióban végre elkészítettük Ground Level címû elsõ anyagunkat, amit EP-ként emlegetünk és reklámozunk, mert mind kiállásban (kiadó, színes borító, gyári CD), mind tartalmában és hangzását tekintve is túlmutat a 'demó' fogalmán. Aki gondolja, részletesen elolvashatja a zenekari sztorit honlapunkon: www.solarscream.hu

2. Hova sorolnád zeneileg a bandát?

A legegyszerûbben: modern metal zene. Szeretnénk, ha az igényes jelzõt is odarakhatnánk az elejére, mert nagyon adunk a minõségre és a dalok gondolati tartalmára, de a hallgatók feladata annak eldöntése, hogy ez átjön-e. Nemrég egy koncerten pl. progresszív metál-ként harangoztak be minket, ami szintén nem rossz jelzõ, fõleg ha belegondolunk, hogy tényleg sok témából álló, változatos és gyakran majd 10 perces dalokat írunk. Ám a legtöbb ilyen skatulya megtévesztõ is lehet, mert pl. zeneileg semmi közünk a Dream Theater-hez, akik ugye az "etalon progresszív banda".
Feldolgozásként különben egy-egy Depeche Mode és System of a Down dalt szoktunk elõvenni élõben, és bár nem igazán tükrözik stílusunkat, de nem lógnak ki a programból. Késõbbiekben egy Anathema dal is várható.

3. Milyen más bandák inspiráltak, illetve hatottak a zenétekre?

Itt kb. 50 nevet meg tudnánk említeni... :) A legfontosabb zenei hatások: Anathema, Katatonia, Nevermore, Korn, Psychotic Waltz, Meshuggah, Opeth. A zenekarosdit igazán a Paradise Lost, Carcass és In Flames zenekarok hatására kezdtük annak idején, de õket a mai dolgainkból már nehezebb kiérezni. Fontos, hogy próbálunk eredetiek lenni, tehát nem másolunk senkit készakarva. Nem akarunk XY külföldi banda magyar megfelelõje lenni, még ha azt is látjuk, hogy néhány honi zenekarnak ez bizonyos szintû sikert eredményezett. Persze elkerülhetetlen, hogy egyes megoldásokat, témákat az ember szinte "tudat alatt" átvegyen kedvenceitõl, de ilyenkor a többiek mindig megmondják a frankót és vagy átírjuk, vagy kidobjuk a "lenyúlt" témát. :)
Megemlíteném még, hogy néhány magyar zenekar zenéjével, de fõleg hozzáállásával nagyon sokat adott nekünk. Mivel nincs túl sok sajtója az általuk képviselt stílusnak, szeretném név szerint megemlíteni az Aebsence, Perfect Symmerty, Stonehenge és Angertea zenekarokat, valamint a miskolci "szentháromságot": After All, Varso és Eclipse! Nagy köszi nekik és kitartás! Aki nem ismerné õket, annak ajánlom honlapunk linkjeit!

4. Honnan a névválasztás (solar scream)?

Nehéz szülés volt. Végül is egy csillagászati elõadás volt a gondolat elindítója. Köztudott, hogy a Földrõl kódolt üzeneteket küldünk a világûrbe magunkról, emberekrõl, kontaktust keresve földön kívüli létformákkal. Igen ám, de mire ezek a jelek olyan messzire elérnek, ahol akár feltételezhetõ lenne intelligens létformákat rejtõ bolygó, több tízezer év elmúlhat. És a kérdés: hol leszünk mi akkor, ha így folytatjuk? Szóval kb. ugyanaz a gondolat, mint mikor nézel egy csillagot, de tudod, hogy talán már rég megsemmisült, csak a fénye most ér ide. Sok ezer év múlva talán valahol veszik majd a rég nem létezõ emberiség "utolsó kiáltását" a Naprendszer felõl. Hát, innen a Solar Scream név. És ezért nem túl "napsütötte" a muzsikánk.... De úgy érzem, hogy a név egyfajta laza koncepciót alkot a zenével, a szövegekkel és a borító sem hiába olyan, amilyen. És nagyon örülünk, mikor ezt pozitívumként visszahalljuk néha.

5. Miért pont 7húrosgitár?

Egy kis történelmi bevezetõ: A héthúros gitár megszületése Steve Vai gitármágus zsenihez fûzõdik (remélem hálánk jeléül megszorongathatjuk a kezét a júliusi G3 koncert elõtt!). Õ már az 1990-es szólólemezén azzal nyomult. Nekem, mint kis kezdõ gitárosnak már akkor megtetszett a gondolat, de nem igazán tudtam, hogy mit is takar az egész. De mivel a nagy Steve Vai-nak olyan volt, én is arról álmodtam. :)))
Tény, hogy 95 körül egy 7 húros modellt lehetetlen volt beszerezni. A Dream Theater, a Morbid Angel és a Haji's Kitchen zenekarok már akkor hét húron kavartak, de kellett egy Korn, akik széles körben felfedeztették a zenészekkel ezt a hangszert és így a gyártók is elõálltak pár olcsóbb, de minõségi modellel.
A bandából elõször Gábor vett egy Ibanez RG7420-ast, majd egy év múlva én is követtem példáját, (köszi érte Kozinak, az ex-Da Capo/ma Wendigo gitárosának!). Az ok egyszerûen az volt, hogy lehangolt öreg hathúrosaink kiszolgáltak. Azokra a hangolás miatt vastagabb húrt kellett rakni, de akkor bizonyos technikai megoldások nehezebbek lettek, szólózni elég fura volt, csörögtek a húrok, oktávhibás lett a hangszer, "elmászott" a nyak, stb. Ezzel szemben a héthúros hangszerek mély hangjai is tisztán átjönnek, feszesek a húrok, nomeg a 7 olyan misztikus szám.... :)))
Dalainkban kamatoztatjuk is a hangszerek adta lehetõségeket, fõleg, hogy a basszusgitár is 5 húros. Sok lehangolt banda csak riffel és néha magasan nyekereg, szóval a középsõ 3 húrt akár le is szedhetnék. Mi viszont igyekszünk minden tartományát kihasználni a gitároknak, sok az akusztikus téma, fõleg, hogy az egyik gitár piezzo hangszedõs. Különben fél hanggal még így is lehangolunk.

6. Mirõl szólnak a dalaitok általánosságban?

Minden szövegemben van valami üzenet, még ha a legtöbb személyes indíttatású is és néha nagyon pesszimistának tûnik. Nagy általánosságban az emberi természet különbözõ oldalait próbálom megvizsgálni és egy allegóriába csomagolni, rávilágítva hibáinkra és olyan - általában hiányzó - értékekre, mint a kitartás, még kétségek között is (Dead Like Stones), hibáink beismerése és a hamis énképen való túllépés képessége (Ground Level). A "This Order" c. dal pedig arról szól, hogy tudatában kell lennünk, hogy minden elmúlhat, lelki egyensúlyunk, értékrendünk, akár egész életünk egy pillanat alatt felborulhat valami miatt. Elég komoly dolgok hatására írtam, benne van egy szeretett személy elvesztése, a zaklatott modern életstílus, a komoly helyzetben szemlesütve távozó "barátok", de még az iraki háború is. Az alakuló új dalok szövegei is ebbe az irányba tartanak, mivel mindig van valami, amit ki kell írnom magamból. Sõt, Gábor is hozott egy "csak úgy" írt szöveget, amit kis idõvel utána mindketten átéltünk. Elég fura élmény volt…
Szövegeink angol nyelvûek és persze lehet vitázni arról, hogy mennyire érdemes itthon angolul énekelni, de a zenekaron belül ez sosem volt kérdéses. A többiek megbíztak bennem, én pedig a kezdeti nehézségek ellenére ráéreztem a szövegírás ízére. Az, hogy kb. tíz éve foglalkozom a nyelvvel, mostanában fordítóként és tolmácsként, adott egy stabil hátteret. De a legjobb, hogy kaptam már bíztató visszajelzéseket, ami azt jelenti, hogy van, akit érdekel, hogy mit akar az ember kifejezni és a hallgatók egy része tényleg veszi a fáradtságot, hogy belevesse magát a szövegekbe. És ilyenkor érzem, hogy érdemes akár évekig formálni és tartalommal megtölteni egy-egy sort.
Az angol mellett szól különben, hogy míg régen szinte lehetetlen volt az országhatáron kívülre eljutni, ma akár egy timbuktu-i Internet-felhasználó is hozzáfér az mp3-akhoz, és ebben az esetben még elõnyösebb is a világnyelv használata. A másik oldalt nézve pedig koncerten sokszor semmit nem lehet érteni a magyarul éneklõ bandák szövegeibõl sem, a hazai lemezeladásokból (ahol 500 eladott CD már iszonyatos mennyiség, a banda pedig darabjáért kap kb. bruttó 150 Ft-ot) pedig még senki nem gazdagodott meg a (kemény)rockzenei palettán. Továbbá nem hinném, hogy a mai fiatalság komolyan különbséget tenne egy magyarul és egy angolul éneklõ banda CD-je vagy koncertje között, fõleg, ha azok zeneileg kb. ugyanazon a szinten állnak. Szóval ezért (is) az angol.

7. Melyik a kedvenc solar scream számod?

A lemezrõl a Dead Like Stones lenne az, amit szerintem mindenki megemlítene a bandából. Majd tíz perces, összetett dal, hangulatilag nagyon súlyos, de lendületes is és a koncertprogramunkból semmi pénzért nem hagynánk ki. Bár, bizonyos összegnél azért talán gondolkodóba esnénk... :)))
Az új dalok közül az Over-t szeretem nagyon, mivel abszolút kakukktojás. Csak 3 perc, felépítésileg is elég fura, 4/4-es riffre akusztikus keringõdallam, az 5 versszaktéma 7/8-ban lüktet, a végén meg mindenki teljesen beborul. A szövege pedig olyan, mint egy széttört kép, kapsz belõle pár darabot, de a lényeg rejtve marad, mindenki kitalálhatja és kiszínezheti, hogy miért is az a vége, ami.
Általában a Dead Like Stones a kezdõ, az Over pedig a koncertzáró dal, tehát aki augusztus 7-én szombaton kint lesz Szigeten, biztosra veheti, hogy mindkettõt hallani fogja, ha 19.00-tól a Talentum színpadnál tartózkodik! :))