VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress006

Solar Scream - Ground Level
demo
Szerzõ: adamskij

Bár a mohácsi Solar Scream elsõ anyaga a Ground Level, a srácok már hosszú ideje zenélnek. Erre bizonyítékul szolgál a demo öt plusz egy dala, mindegyikbõl sugárzik a tudatosság. Ez pedig kulcsfontosságú minden fiatal bandánál.

A négyes alapvetõ elképzelése, koncepciója abszolút megállja a helyét. Saját bevallásuk szerint - ami szinte tökéletesen fedi a valóságot - keverik a Katatonia, Anathemaérzésvilágát a Fates Warning jellegû, nem-technikázós bár megcsavart stílusával. A Solar Scream névvel úgy gondolom, nem fogtak mellé, hiszen az itt hallható muzsika tényleg az introvertált filozofikus jungi embertípusnak kedvez.

A nyitó Subsurface után kellõ súllyal nyit a Ground Level, amelyben nõi vokált is hallhatunk. Már itt észrevehetõ, hogy a srácok a hangszerek kezelése mellett felosztják egymás között a vokális feladatokat. Sajnos ezt nem tartom jó döntésnek, mert egyikük hangja sem elég képzett az itt hallható, amúgy jó témák megszólaltatásához. Viszont az angol szövegek megállják a helyüket, ez mindenképp dicséretes. A Dead Like Stones vontatott dalvezetésében megbújó gitárdallamok sejtetik, itt bizony van spiritusz.
A This Order tekinthetõ a demo slágerének - viszont nagyon hiányzik innen egy jó énekhang. Azt hiszem, ezzel a dallal találta meg a Solar Scream saját stílusát, erre lenne érdemes keresni a jövõben. A félakusztikus, tempóváltással megjelenõ középrész üdítõen hat a zúzós verzék és refrének mellett. A két gitáros/énekes, Harek és Tomi roppant jól kiegészíti egymást ötletekben és dallamokban egyaránt. Lopez és Csabesz pedig bár nem villantanak, biztosan hozzák a szükséges alapot. Meglepõ választásként a demo utolsó száma az In Your Room feldolgozása. Merész ötlet, de ez akár még Gahan-éknek is tetszene, bár az õ hangját lehetetlen utánozni.

Kifejezetten örömteli, hogy az utóbbi idõben egyre több olyan magyar zenekar mutatkozik be, akiknél a koncepció, a megvalósítani kívánt zenei világ úgy tökéletes, ahogy van. Úgy gondolom, a koncepcionális egység fontosabb a zenei megvalósítás technikai oldalánál. Azonban a felvétel negatív pontjai itt jelentkeznek - ez sokkal szerencsésebb, ugyanis ez idõvel javítható. Görögország is EB-t nyert félig névtelen játékosaival, tehát nincs elveszve semmi, ha EB-t nem is, rajongótábort biztosan nyerhet a Solar Scream. Ehhez ki kéne javítani két hiányosságot: hiányzik innen a hang (tessék leszerzõdtetni egy énekest most!), valamint legközelebb jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a megszólalásra (dob, torzított gitárok). Unzenész (tm by enba) olvasóink érdekében nem taglalnám ezzel kapcsolatos észrevételeimet, ezt úgyis megosztom a csapattal, de legszívesebben fognám a õket és feljátszatnám velük még egyszer a demót. Megérdemelnék, hogy az itt hallható sánta hiéna helyett gepárd módra szakítson ez az anyag.

Összességében véve ígéretes csapat a Solar Scream, az elszántság és az a pici ötlet megvan a fiúkban. Ennek alapján biztosan állítom, hogy hallunk még róluk, és lesz ebbõl elsõ emelet (majd remélhetõleg és nem lakótelepi tízemeletes).

A Solar Scream-et élõben a Szigeten lehet megsasolni augusztus 7-én, este 7-kor a Talentum színpadon. Megjelenés erõsen ajánlott.