VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress010

SOLAR SCREAM: GROUND LEVEL

Még a pécsi, Devon Graves-szel megfûszerezett Progfeszten nyomta a kezembe Kántor Tamás gitáros ezt az igényes, nyomdai borítóba öltöztetett korongot. Aztán persze jól elkerült tõlem, de Tamás nem hagyta magát és újra lett Solar Scream demóm.
Az intro simán gyönyörû. Modernkori pszichedelikus-prog bandák jutottak eszembe az "ûrös" szinti és gitár (?) hangszínek hallatán. Az elsõ "igazi" dal maga a címadó. Elsõ hallásra az ugrott be, hogy a fiúk nagyon jó úton indultak el, még ha sok fejlõdésre is van szükségük a cél eléréséig. A fent említett prog és pszichedelia a Psychotic Waltz és a késõi Fates Warning által kijelölt rögös, de reményteljes úton viszi a csapatot, de hallhatóak érdekes grunge-os felhangok is, bár ebben fõleg a kissé szomorkás, depresszív ének is ludas lehet.
Sajnos viszont ez az a stílus, amit kizárólag leheletfinoman, az utolsó lélegzetvételig kidolgozva lehet csak jól játszani, erre céloztam a fejlõdést emlegetve. A dalok vázlatai kifejezetten jók, de hiányzik belõlük két alapvetõ dolog: az egyik a megjegyezhetõség, vagy megfoghatóság, a másik pedig a kicsiszoltság, pontosság. Az elsõ hibádzó pontot nem érdemes magyaráznom: egy ilyen összetett, "sokfelõl támadó" zenében ultrafontos, hogy legyenek kapaszkodók, megfogható refrének, emlékezetes riffek - ezek viszont itt még hiányoznak. A második pont (tehát a pontosság) is több sebbõl vérzik sajnos: egyrészt a dob nem száz százalékosan feszes még, Lopez témaötletei jók, hallatszik, hogy nem akar leragadni a kettõnégyeknél, viszont néha erõsen csúszkál a metronóm... A másik fájó pont az ének, melyet infó hiányában kötök Kántor Tamás gitároshoz (a borítón rajta kívül Harek gitáros és Csabesz bõgõs is fel van ruházva a vocals jelzõvel). Lehet, hogy segítene, ha egy "fõállású" énekest szerezne be a csapat, mert a felvételen bizony egy hangterjedelemben korlátozott, néhol hamiskás hang énekel, pedig ezek a zenei ötletek minimum egy Ray Alderre várnának!
A nyitó dal és az azt követõ Dead Like Stones egy bonyolultabb, elborultabb világot villant meg, a This Order darkosabban indul, mintha a Paradise Lost tagok projecteznének újkori Fates Warningosokkal. Itt már egész kellemes dallamötletek bukkannak fel az ének terén is, ez a vonal erõsítendõ és karakteresítendõ. A középrész nyugodt repülése alatt hallható hangminták (az imádnivalóan szép Csokoládé címû filmbõl) kissé a Kevin Moore-féle Chroma Key hangulatát idézik, ügyesen megoldott ez a rész is. A Transgression egy rövid instrumentális lebegés, effektezett gitárhangokkal, tökéletes felvezetésként a lemezt záró feldolgozáshoz, mely nem más, mint a Depeche Mode In Your Roomja, melyet természetesen szomorkás-repülõssé alakított a csapat.
Úgy tûnhet, hogy néhol erõsen fikkantottam a csapatot, pedig távol álljon tõlem a dolog! Nagyon ígéretes munka a Ground Level, pont azért igyekeztem kiemelni a hiányosságokat, hogy ezeket lepolírozva tényleg Napból jövõ üvöltéssé változhasson a Solar Scream. Bár több ilyen egyéni hang születne kis hazánkban! Szóval, tessék még egy szemernyit pontosodni, karakteresedni, és aztán lehet kápráztatni! (Nem mellékesen nyomdai a borító, a cd korong pedig gyári nyomású (!!!)).

web: www.solarscream.hu
e-mail: solarscream@solarscream.hu

 

BZ