VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress017

 

Solar Scream - Ground Level

 

01. Subsurface (instr.)

 

02. Ground Level

 

03. Dead Like Stones

 

04. This Order

 

05. Transgression (instr.)

 

06. In Your Room [Depeche Mode feldolgozás]

 

 

Az Anathema, Porcupine Tree, a Pain Of Salvation és társaik látszólag akkora hatással bírnak, hogy manapság egyre több fiatal csapat teszi le voksát az effajta „sötét” progresszív zene mellé. Nemrég a Polishes of Riverside és néhány hasonló csapat kapcsán írtunk, most pedig egy nagyszerû új zenekart ajánlok mindenki figyelmébe, a magyar Solar Scream-et. Elsõ demójuk címe "Ground Level" és igencsak lenyûgözõ …

 

A csapat kellemes progresszív metalt játszik, jócskán sötét és depresszív hatásokkal, és olyanokat juttat eszembe, mint az utolsó Anathema lemez. Azonban itt több a „metal”, a CD-t uralják a kihajtott gitárok, és bár a riffek kemények, végig kimérten és kitartóan hömpölyögnek. Ez talán kicsit lehangoló, de ugyanakkor csodálatos is, és nem tudok mást mondani rá: ez a demo egy kimondottan fogós anyag.

 

Tény, hogy ez a csapat elsõ kiadványa, és nem minden sikerült tökéletesen. A demo kicsit kiegyensúlyozatlan, a jobb dalok mellett van pár kevésbé átütõ darab is. Míg a "Dead Like Stones" egy tényleg érdekfeszítõ nóta néhány nagyszerû progresszív zenei résszel, és káprázatos alaphangulattal, addig a jóval agresszívabb "Ground Level" c. dal nem ér fel hozzá. Másrészt a demón szereplõ harmadik saját szerzemény, a "This Order" egy valódi progresszív mestermû. Megindító és gyönyörû, jó néhány kiváló váltással és dallammal – egy tökéletes, nagy reményekre feljogosító dal egy fiatal csapat számára. Egy ilyen szerzemény fel kell, hogy keltse egy progresszív muzsikával foglalkozó kiadó figyelmét! Az énekesek hangja sem tökéletes helyenként, de ez nem nagy gond, hiszen általában idõvel, gyakorlással és némi tapasztalattal könnyen megoldódik a dolog.

 

Az anyag kiállása egyáltalán nem rossz egy demóhoz képest, fõleg a CD és a füzetke grafikái tûnnek profinak. Még ha a hangzás nem is a legjobb, amivel valaha dolgom volt, végül is kellemesen hallgatható a zene, jól kivehetõ az összes effekt (csak a dobot nem sikerült igazán jól kikeverni). Mindenesetre egy ilyen munka után csak a legjobbakat várhatjuk a zenekartól a jövõre nézve.

 

A Solar Scream egy fiatal csapat, és bár elsõ anyagukon nem sikerült minden szempontból tökéletesre, ez számomra az év egyik legnagyobb meglepetése. Kétségek nélkül ki merem jelenteni, hogy a zenekarnak nagy esélye van, hogy komoly sikereket érjen el, ha tudnak még néhány a "This Order" szellemében fogant dalt szerezni. Figyeljétek meg, hogy valószínûleg hallani fogunk még errõl a csapatról! Ha kicsit is szereted a progresszív zenéket, mindenképp adj egy esélyt a kiváló "Ground Level" lemeznek.

 


Fontos: az egész anyag letölthetõ a csapat honlapjáról: http://www.solarscream.hu

 

 

Értékelés: 8,0

 

 

***

 

Solar Scream - Ground Level

 

01. Subsurface (instr.)

02. Ground Level

 

03. Dead Like Stones

 

04. This Order

 

05. Transgression (instr.)

 

06. In Your Room [Depeche Mode cover]

 

 

Bands like Anathema, Porcupine Tree or Pain Of Salvation are probably so influential that we can find nowadays a lot of new combos that decide to play such progressive "dark" music. We got lately some bands like the Polishes of Riverside but now you'll have to check a great newcomer from Hungary, Solar Scream. Their first demo "Ground Level" is really impressive…

 

The band plays a really nice progressive Metal, really dark and depressive, and it remembers me some album like the last Anathema. However it's a bit more "Metal", we have overdrive guitars on this CD and the riffs can be heavy but always slow and insistent. This is a bit depressive maybe but always beautiful and I cannot say the opposite, this demo is really catchy.

 

This is a first demo and all is not perfect. The demo is a bit unequal; some songs are better than some others. If "Dead Like Stones" is a really interesting song with some great parts of progressive music and an amazing general ambiance, a song like "Ground Level" a lot more aggressive suffer of the comparison. On the other hand the 3rd real original song of the demo "This Order" is just a pure masterpiece of Prog Music. Touching and beautiful with some amazing breaks and melodies, we are in front of the perfect promising song for a young band. With something like that you can only catch the attention of a good progressive label. Also, the voices of the singers are not perfect sometime, but this is not a real problem because it's in general easy to fix this kind of problem with time, work and experience.

 

The production for a demo is not bad at all, especially the artwork of the CD and booklet. It's really professional and if the sound is not the best ever, at least it's not so hard to listen to all the effects of the music (only the drum is not really well mixed actually). But with such work anyway you can only expect the best for the future of a band.

 

Solar Scream is a young band, all is not perfect on this first demo, but this is one of the biggest surprises of the year for me. I will say (and without any risk) that this band will probably find success if they know how to write some other songs in the spirit of "This Order". Let me tell you that we will probably have to count on this band. If you just pretend to like progressive music, please have a look on this excellent "Ground Level".

 


Note that you can download the whole demo on the website of the band http://www.solarscream.hu

 

 

Rating: 8,0