VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress019

                               

    A Solar Scream tavalyi EP-je, a 'Ground Level' a hazai rock-színtér kellemes meglepetései közé tartozik. A csapat zenéjét nem egyszerû behatárolni, amolyan darkos/progresszíves/igényes/modern metal-féleségnek mondanám, a CD színvonala pedig messze meghaladja egy szimpla demóét. Mindenkinek ajánlom a zenekarral való megismerkedést, aki az igényesebb szigorú zenék terén keresgél új hallgatnivalót.

   A Solar Scream egy szimpatikus magyar rock-zenekar. Kábé ennyit tudtam róluk, mielõtt meghallgattam volna 'Ground Level' címû 2004-es CD-jüket. Az elsõ kellemes meglepetés még azelõtt ért, hogy belehallgattam volna a lemezbe. A csomagolás ugyanis sokkal szebb, mint egy demótól várta volna az ember. Szép színes, bátran ízlésesnek nevezhetõ a booklet, egyedül a dalszövegek hiányoznak belõle, másba nem nagyon köthetünk bele. Az elsõ benyomás tehát pozitív, de a lényeg persze a CD-n hallható tartalom.
Itt jön a következõ pozitívum, a megszólalás. Teljesen élvezhetõ, a hangszerek és az ének egyensúlyban vannak, elõbbiek közül fõleg a vastag gitárhangzás tetszik. Hát igen, a dobsoundon még lehet majd javítani, a pergõ és a cinek valószínûleg szebben szólnak majd a következõ lemezen, a lábdob viszont jól definiált, az szerintem teljesen rendben van, illik is az összhanghoz. Az effektezett gitárok se mindenhol tökéletesek érzésem szerint, de gyorsan hozzátenném, hogy mint mondtam, abszolút élvezhetõ a hangzás így is, az anyag ezen a téren is jócskán túlmutat egy egyszerû demón. A hangszerkezelés is színvonalas, a technikai képzettség, pontosabban annak hiánya nem fog a zenekar fejlõdésének útjába állni, az biztos. A gitárszólókba férne több egyéniség is, az tény, a kiindulási alap azonban már megvan.
Ja, és ha már így beleástam magam a dolgokba, a stílusról is kéne már mondanom valamit. Szóval ez itt afféle darkos/progresszíves/igényes/modern metal-féleség. A hatszámos CD bõ 36 perc hosszú, vagyis már-már nagylemeznek tekinthetõ. A hat nótából egy feldolgozás (a záró 'In Your Room' eredetileg a Depeche Mode dala), az öt saját szerzeménybõl egy intro, egy pedig outro, vagyis marad 'nettó' három 'valódi' nóta. Ezek együtt több mint 26 percet tesznek ki, amibõl következik, hogy a csapat nem a rádió számára gyártja a slágereket; az ilyen epikus nótáknak nincs helye a profitorientált kommersz mûsorszórásban, annál inkább az igényes metalhoz szokott közönség köreiben. Ha már az imént felhoztam a 'progresszív' jelzõt, el kell mondanom, hogy a Solar Scream progresszivitását nem a technikai tudás csillogtatásában éli ki, inkább a hangulat, az érzésvilág, az atmoszféra megteremtésében, ehhez kell a sok idõ is. Azt gondolom, mindez nem volt halvaszületett az ötlet a fiúk részérõl, hiszen valóban sajátos hangulat jellemzi az anyagot, amibe a Depeche Mode száma is jól illeszkedik. Igazából nem tudnám egyetlen bandához hasonlítani a Solar Scream zenéjét, széles spektrumon mozognak az általam érezni vélt hatások, a Depeche Mode-tól egészen a Kornig (aki utálja a Kornt, az se gondoljon mindjárt rosszra, hallgassa meg a lemezt, és érteni fogja, mire gondolok), hogy csak két nevet említsek.
A szövegek – melyek a lemez címébõl sejthetõen angol nyelvûek – intelligensek, elgondolkoztatóak, inkább kérdeznek, mint kinyilatkoztatnak, jól illenek a zenéhez és a banda nevéhez.
Ami szerintem a 'leggyengébb láncszem' a CD-n, az az ének, azon kell a legtöbbet dolgozni még. Igaz, mint a zenekartól megtudtam, az énekes itt még csak ismerkedett a dolgokkal, és azóta sokat javult. Ezt mindenki ellenõrizheti élõben pénteken, 23-án este a Marco Polóban, ahol a zenekar a Vian és a Relikvia társaságában fog játszani. Szerintem gyertek el sokan, a Solar Scream megérdemli a támogatást, ti pedig egy ígéretes hazai zenekart láthattok/hallhattok élõben (a másik két bandáról nem tudok nyilatkozni, azokat még nem ismerem).

Tagok
Müller 'Lopez' Gábor – dob
Kántor 'Tomi' Tamás – gitár, vokál
Harich 'Harek' Gábor – gitár, ének
Völgyesi 'Csabesz' Csaba – basszusgitár, vokál

Diszkográfia
Ground Level – 2004