VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress026

Solar Scream: Ground Level

 

Megjelenés: 2005

Kiadó: demo

Weblap: www.solarscream.hu 

Stílus: progresszív-gothic metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek:

Harich ’Harek’ Gábor - ének, gitár
Müller ’Lopez’ Gábor - dob
Kántor ’Tomi’ Tamás - gitár, szövegek
Antal ’Geneyos’ Dávid - basszus, vokál

 

Dalcímek:

Subsurface
Ground Level
Dead Like Stones
This Order
Transgression
In Your Room

 

Értékelés:

Újabb fiatal, feltörekvõ metál csapat kopogtatott be ajtómon, persze egy CD-re absztraktált formában. A Solar Scream nevû együttest a legtöbben a Pepsi Szigetrõl ismerhetik - no, nem a táncdal színpadról, zenéjük ugyanis némiképp eltér a hagyományos schlager dalok által képviselt egyszerû kompozíciótól. Nos, mivel nemrégiben olyan kritika ért, hogy túl elnézõ és engedékeny vagyok az értékeléseimben, megfogadtam, hogy ezentúl kissé szorosabbra fogom venni a gyeplõt, és szemüvegem egyik lencséje szigorból, másik rosszindulatból fog csiszolódni. Ennek fényében csomagoltam ki a CD-t, s pillantottam meg a rendkívül igényes lemezborítót - ehh, pedig reménykedtem egy jó kis porn-grindcore-ban, amirõl aztán le lehetett volna húzni a keresztvizet, némi gyúrással ráedzve a szigorizomra. Ehelyett azonban érdekes fotomontázsokkal tarkított igényes tokot kaptam, mely szerint még a cukros bácsinak is köszönetet lehet mondani a lemez elkészültéért. (talán a ragadós dallamok miatt?)

Nézzük hát, mit rejt a zene. No, itt sem két perces hörgedvény darákat kaptam. A kezdõ intro egy kissé jazzes, pszichedelikus , filmzenés bevezetõ Vangelis: A szárnyas fejvadász soundtrack-ének szellemében, majd megdörren a Ground Level c. nóta, hogy a csendes andalgásból egybõl vigyázzba vágja magát a kritikus, a Nevermore-ra hajazó, hangfalból japán kísértetlányként elõszökkenõ riff hallatán. A nóta azonban nem középtempós döngölde, inkább sok szövegmondással tarkított, elmélkedõsebb darab, némi progresszív beütéssel, szomorú, és némileg apokaliptikus hangulattal. Nem hiába nevezték meg a fiúk hatásaik között a Paradise Lost-ot, a gótikus mélabú bizony igen erõsen belengi a dallamokat és a háttérben egy szép nõi szoprán is fel-felcsendül, fokozván a már említett hatást. A szintetizátor digitális hangprüttyögései dehumanizálják a szomorú dallamokat, némiképp elidegenítve tõlük a hallgatót. Az ének úgy érzem, túlságosan is a háttérbe van szorítva, ezért néha kissé kásásan jönnek elõ az dallamok, ezen úgy érzem, mindenképen változtatni kell.

A következõ számban sem tréfálnak a srácok: egyrészt már maga a dalhossz tiszteletet parancsolóan közelít a 10 perchez, másrészt a depresszív hangulat itt sem vált át happy punk-ba. Ami mindenképen pozitív, a tempóval való ügyes játszadozás, ami megmenti a számot az unalomba fulladástól. Amit némiképp viszont hiányolok, az a tempóváltásokhoz rendelt énektémák váltakozásának hiánya: ilyen hosszú számnál ez ajánlott, a riffek és a hangulati árnyalatváltozások nem mindig teremtik meg kompletten a figyelem megtartásának erejét.

Átlépve a This Order-re visszatér egy kicsit a Vangelis-es hangulat, hogy aztán egy málházós riffel támassza alá a cybercold világot. Úgy érzem, ebben a dalban a legerõsebb az énekdallam, ám éppen ezért jön ki leginkább az énekesi teljesítmény ingadozó jellege. Gábor, az énekes sajnos eléggé egy hangszínen tolmácsolja a darabokat, ezáltal a megcélzott hangulati hatás nem tud teljes mértékben kibontakozni. Hiányolom azt a játékot , mely az éneket a dal markáns részévé teszi, erre figyeljetek oda jobban.

A Transgression kis instru szösszenet, melyet egy Depeche Mode feldolgozás követ, az In Your Room. A fiúk jól meg tudták fogni a dal lényegét, és a maguk képére formálva szinte önálló szerzeménnyé tették, belecsempészve a maguk kicsiny, hideg világát.

 

Összegzés:

Mindent összevetve, bármennyire is próbálok szigorú lenni, nem mondhatom, hogy gyenge anyagot hozott volna a postás. A dalszerzõi készség erõs megnyilvánulása feledteti az énekesi tevékenységbõl, és kompozíciós gyakorlatlanságból eredõ hibákat - ezek a rutinnal együtt remélhetõen meg fognak szûnni - és bizonyítják a magyar metal underground rejtett tartalékainak gazdagságát. Csak így tovább!

 

Dátum:
2006, március 9 - 15:00

 

Pontszám (0-10):
N/A

 

Szerzõ:
Garael