VÁLASSZ SITE SKINT

SOLAR SCREAM - DIVIDER SOLAR SCREAM - BARE TO THE BONE

Koncertek

SOLAR SCREAM 
          Bare To The Bone

01 Still Running Deep *
02 Insightful
03 Fracture
04 Afterglow
05 Bare To The Bone
06 Respire
07 While I'm Lying Awake *
08 Onward
09 The Storm
10 Sunrise Early May

* letölthetõ edit verziók

Xpress027

Solar Scream - Ground Level (demo)

 

   Elég régóta parkol már nálam ez a lemez, de sajnos csak most jutottam el odáig, hogy rendesen megfüleljem, és véleményezni tudjam - ezért utólag is bocsi az érintettektõl. A mohácsi banda körülbelül három évvel ezelõtt kezdte el készíteni bemutatkozó anyagát, ekkor már készen állt egy adag saját szám és néhány feldolgozás is. Ezek közül került fel végül 5+1 dal a szóba forgó Ground Level címû demo-ra. Sokáig azt hittem, hivatalos nagylemezrõl van szó; a diszk gyári darab, a gyönyörû könyvecske is nyomdai készítésû, így csak a neten utánaolvasva tudtam meg, hogy ez bizony „csak" egy demo CD... A vizuális teszten tehát csillagosötös illeti a zenekart, de lássuk mit is rejt magában ez az igényesen csomagolt korong.

Furcsa, de ilyen zenét én még egyetlen hazai csapattól sem hallottam. Lehet, persze biztosan vannak még néhányan akik hasonló stílusban utaznak, csak nem ismerem õket. De ez akkor is meglepetés volt nekem, méghozzá rendkívül kellemes. Nem könnyû belõni a Solar Scream muzsikáját; kicsit darkos, kicsit szomorkás, kicsit pszichedelikus, kicsit progresszív... és nagyon eredeti. Ahogy õk is írják: „Szerettük volna ötvözni hatásainkat: az Anathema, az Opeth és a Katatonia mély, érzelmekkel teli zenéjét, a Psychotic Waltz, a Conception és a Pain of Salvation fogósan progresszív, "virgamentes" dalait, a Korn és a Nevermore pusztító hangzását, de mindezt úgy összegyúrva, hogy az ne másolásnak tûnjön, hanem legyen egy saját hangulata...".


Kétségtelenül sikerült is megteremteni ezt a bizonyos „saját hangulatot". A dalok meglehetõsen hosszúak, 7-9 perc körüliek, és talán emiatt is nehezebben un rájuk az ember. Az album egyértelmûen legjobb dala a This Order, egy meglehetõsen komplex darab, amely többször belassul majd újra „feltámad" hamvaiból, ráadásul egy csodálatos gitárszólót is beleszõttek a srácok. Természetesen a többi nóta is nagyon a helyén van, de ez messze kiemelkedik közülük.

Sajnos a lemeznek van gyenge pontja is; az ének és a dobhangzás. Ez utóbbihoz nem igazán lehet még mit hozzáfûzni, fel kellene venni újra. Ami viszont a vokált illeti: a négy tag közül hárman is énekesként vannak feltüntetve a borítón, de sajnos egyiküknél sem éreztem azt a kellõen energikus, merész és tiszta hangot, amit ez az instrumentális kíséret megkövetelne. Szerintem egy új énekessel meg lehetne oldani a problémát, hisz egy jó torok talán többet ér mint három közepes.

Összességében - ezeket a hiányosságokat is beleszámítva - szuper lemeznek tartom a Ground Levelt, fõképpen figyelembe véve, hogy a banda elsõ korongjáról van szó. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el a Solar Scream oldalára, szerezze be e cédét és ismerkedjen meg közelebbrõl is velük. Remélem lesz folytatása ennek az ígéretes kezdésnek.

 

Szerzõ hinekricsi, Dátum: 2006-04-02 02:37:00